III. Országos Cserkész Mesemondó és Őrsi Színjátszó Verseny

A Kolozsvári Református Kollégium 81. számú Makkai Sándor cserkészcsapata, a Kollégium támogatásával, immár harmadjára rendezte meg az Országos Cserkész Mesemondó Versenyt a Református Kollégium épületében. November 4-én, pénteken délután a csapatokat hangulatos népdalénekléssel várták a szervezők, szombaton pedig jó kedvvel léptek be a mesék világába. Ez alkalommal Kolozsvárra érkeztek a borszéki, Zimmenthausen Antal, a Magyarlapádi báró Bánffy Dániel, a kolozsvári Apáczai Csere János, a református kollégium Makkai Sándor cserkészcsapatának és a szentkirályi kiscserkész rajnak a tagjai.

A tavaly ifjú királyt választottak, aki megőrizte a nagy Mesekönyvet. Most a király tanulmányi útra indult, emiatt főbírót kerestek, így a mesemondó és színjátszó versenyzők ügyességére és észjárására voltak kíváncsiak, tehát a város nevezetesebb helyén kelletett a próbákat kiállják. Az első helyet Szász Zsiga Nikolett (Szentkirály) nyerte, Péter-Jani Bianka (Szentkirály), és Gidró Klára (borszék) második helyet, Küsmődi Renáta (Borszék) és Katona Áron (Kolozsvár) harmadik helyet érdemelt, a külön díjat Váradi Csongor (Borszék) kapta, a magyarlapádi és a Makkai Sándor cscs színjátszó cserkészei különdíjban részesültek. A főbírói tisztséget Szász Zsigmond Nikolett nyerte el.

A rendezvényen, a helyi szervezőkön kívül 43 cserkész, 4 kísérő-vezető vett részt. A zsűri tagjainak, Emil bácsinak, Márton Előd tiszteletes úrnak és Kató Eszternek nehéz feladata volt, a gyerekek lelkes mesélése, a szereplésük nehezítette a döntést. Míg a zsűri gondolkodott Szabó Károly öregcserkész megtisztelt jelenlétével, és örömmel hallgatta a cserkészek vidám előadásait. Vasárnap városlátogatással, majd a református kollégiumban tartott istentisztelettel ért véget a rendezvény. A programok zökkenőmentes lefolyását a Református Kollégium Igazgatójának köszönhetjük.

Nyitrai Etelka, a Makkai Sándor cscs. vezetője