András-bá on december 20th, 2013

Immár hagyománnyá vált, hogy a cserkészek adventidőben útra kerekednek és Bécs felé veszik az irányt azért, hogy ott lámpásaikat meggyújtva visszatérjenek otthonaikba a betlehemi lánggal. Igen, egy lánggal, melyet aztán kézről kézre adnak, és melyet sok helyen féltve őriznek karácsony estéjéig. Idén huszonötödik éve annak, hogy az osztrák cserkészek felkarolták ezt a mozgalmat: egy kis csoport Betlehembe utazik, ott átveszi a Jézus születése helyén égő mécsesből a fényt, majd továbbosztja Európa, sőt, most már más kontinensek képviseleteinek is.

Idén a Romániai Magyar Cserkészszövetség részéről nagybányai és nagyváradi cserkészek végezték a lánghordó szolgálatot, tőlük gyújtottuk meg petróleumlámpánkat; Kolozsvár körzet csapatai szerdán délután találkoztak a belvárosi unitárius templomban, s ezúttal csatlakoztak hozzájuk a Nagyenyediek is. Rácz Norbert lelkész imája indította az alkalmat, utána meghallgattuk a láng történetét, majd két csapat előadása következett – csendes készülődés a lámpások, mécsesek meggyújtására. A láng karácsonyig ég a csapatok lángőrzőinél; Kolozsvárról, Tordáról és Szamosújvárról is továbbjut majd a helyiekhez és környékbeliekhez egyaránt.

Deák Anna, tordai cserkészvezető

 

 

 

DSCN0305

András-bá on február 20th, 2012

Cserkeszfarsang2012

 

András-bá on január 17th, 2012

Tartalom

András-bá on november 30th, 2011

András-bá on november 28th, 2011
András-bá on november 20th, 2011

November 18 és 19 között szerveztük meg Kolozsváron az eredetileg körzeti rendezvénynek megálmodott, de szövetségi szinten meghirdetett őrsvezetők továbbképzőjét. A szervezők munkáján kívül köszönettel tartozunk mindazoknak, akik lehetővé tették a hétvége sikerét: a Báthory István Elméleti Líceum Igazgatójának, aki a termeket használatunkra bocsátotta, Rajka Géza barlangász-búvárnak a búvárkodás lehetőségéért, valamint a Szent Mihály plébániának a torony meglátogatásáért, Kiss Endre segédlelkésznek pedig köszönjük, hogy az igeliturgia megtartásával lehetőséget adott nekünk kereszténységünkben is elmélyülni a továbbképző alkalmával. Az alábbiakban olvasható a beszámoló.

 

Lassan már a Mikulást várjuk, és karácsonyra készülődünk, ezért furcsán hangozhat a fürdőruha jelszó ilyenkor. De nem nekünk, akik részt vettünk Kolozsváron az őrsvezető-továbbképzőn november 18–19-én!

Péntek este kevesebben gyűltünk össze, mint amennyien szerettünk volna, de ennek ellenére egy élménydús hétvége elé nézhettünk. Egy olyan filmet néztünk meg, amelyből nem hiányoztak a vicces jelenetek, mégis egy komoly témát dolgozott fel. A film után tea mellett megoszthattuk egymással, a filmmel vagy a témával kapcsolatos véleményünket, és tovább boncolgathattuk a témát.

Szombaton fergeteges játékokkal kezdtünk! Először csak ismerkedtünk, majd azt is kipróbáltuk, hogy egy kb. 1 méter magas (vagy egy kicsit több) elektromos falon hogyan juthatunk át mindannyian, anélkül, hogy hozzáérjünk, és megrázzon az áram. Az eleje könnyen ment, a vége jelentett kihívást, de extrém módon ezt is megoldottuk. Elképesztően jó volt, hogy nem ismertük mind egymást, mégis összetartással és együttműködéssel milyen sokat el tudtunk érni.

A játékokat beszélgetés követte, és ezután jött a nap fénypontja: kiderült, hogy mit is rejt ez a titokzatos jelszó. Uszodába mentünk, no de nem egyszerű lubickolás várt ránk, hanem búvárkodás. Mindenki felpróbálhatta a búvárfelszerelést, és megtapasztalhatta, hogy nem is olyan könnyű, mint aminek látszik. Igaz, hogy csak az uszoda alját lehetett látni a víz alatt – esetleg kalimpáló lábakat –, mégis nagy élmény volt mindenki számára. (Egyébként a fantázia semminek sem szabhat határt, akár a tenger mélyén is járhattunk képzeletben. :))

Mire mindenki visszaért a rendezvénynek helyet adó iskolába, már meleg ebéd várta a kiéhezett társaságot. De sokat nem is ültünk egy helyben, mert ebéd után már útnak is indultunk, és meg se álltunk, csak a híres Szent Mihály templom tornyának a tetején. Sajnos nem jártunk szerencsével, mert a köd miatt nem láthattunk messzire, de azért megállapítottuk, hogy fentről már nem is tűnik olyan magasnak.

Miután újra visszaértünk az iskolába, játékos feladatokat kaptunk, amelyben különböző szomorú helyzetet, vidámmá, pozitív töltetűvé kellett varázsoljunk. Ezt követően pedig megoldásokat kerestünk olyan problémákra, amelyekkel a jelenlevők őrsvezetőként már találkoztak. A nap végén kicsit elcsendesedtünk, közösen énekeltünk a rövid mise alatt, ami különösen nekünk volt tartva. A rendezvényt egy kiértékelős vacsorával zártuk, amikor mindenki elmondhatta, hogy mi tetszett, és mi nem ezen a hétvégén. (Nagy örömünkre nem volt negatív kritika. :))

Bár kevesen voltunk, de aki eljött, az nem bánta meg! A rövid idő ellenére egészen jól összerázódtunk, és sokat nevettünk együtt. Ha jövőre is sor kerül erre a rendezvényre, akkor reméljük, hogy többen fognak részt venni, és legalább ennyire vidám és élménydús lesz a hétvége!

 

Lakatos Aliz, 108. sz. Dónát cscs.

 

András-bá on november 7th, 2011

III. Országos Cserkész Mesemondó és Őrsi Színjátszó Verseny

A Kolozsvári Református Kollégium 81. számú Makkai Sándor cserkészcsapata, a Kollégium támogatásával, immár harmadjára rendezte meg az Országos Cserkész Mesemondó Versenyt a Református Kollégium épületében. November 4-én, pénteken délután a csapatokat hangulatos népdalénekléssel várták a szervezők, szombaton pedig jó kedvvel léptek be a mesék világába. Ez alkalommal Kolozsvárra érkeztek a borszéki, Zimmenthausen Antal, a Magyarlapádi báró Bánffy Dániel, a kolozsvári Apáczai Csere János, a református kollégium Makkai Sándor cserkészcsapatának és a szentkirályi kiscserkész rajnak a tagjai.

A tavaly ifjú királyt választottak, aki megőrizte a nagy Mesekönyvet. Most a király tanulmányi útra indult, emiatt főbírót kerestek, így a mesemondó és színjátszó versenyzők ügyességére és észjárására voltak kíváncsiak, tehát a város nevezetesebb helyén kelletett a próbákat kiállják. Az első helyet Szász Zsiga Nikolett (Szentkirály) nyerte, Péter-Jani Bianka (Szentkirály), és Gidró Klára (borszék) második helyet, Küsmődi Renáta (Borszék) és Katona Áron (Kolozsvár) harmadik helyet érdemelt, a külön díjat Váradi Csongor (Borszék) kapta, a magyarlapádi és a Makkai Sándor cscs színjátszó cserkészei különdíjban részesültek. A főbírói tisztséget Szász Zsigmond Nikolett nyerte el.

A rendezvényen, a helyi szervezőkön kívül 43 cserkész, 4 kísérő-vezető vett részt. A zsűri tagjainak, Emil bácsinak, Márton Előd tiszteletes úrnak és Kató Eszternek nehéz feladata volt, a gyerekek lelkes mesélése, a szereplésük nehezítette a döntést. Míg a zsűri gondolkodott Szabó Károly öregcserkész megtisztelt jelenlétével, és örömmel hallgatta a cserkészek vidám előadásait. Vasárnap városlátogatással, majd a református kollégiumban tartott istentisztelettel ért véget a rendezvény. A programok zökkenőmentes lefolyását a Református Kollégium Igazgatójának köszönhetjük.

Nyitrai Etelka, a Makkai Sándor cscs. vezetője

 

András-bá on október 10th, 2011

Ott voltunk a Dalos Pacsirtán

A kolozsvári Báthory és Dónát, a tordai Jósika Miklós cscs. tagjai vettünk részt a Dalos Pacsirtán, cserkészeink két csoportja versenyzett az ifjúsági vallásos énekek kategoriában.

Az idei VIII. Országos Cserkész Dalverseny és V. Országos Cserkész Szüreti Bál Marosszentgyörgyön zajlott le október 7. és 9. között .A Dalos Pacsirta résztvevői mind csodálatosan és tehetséget kimutatva adtak elő népdalokat, valamint ifjúsági vallásos énekeket, ez utóbbit hangszeres kisérettel mint pl. a zongora vagy a gitár .A versenyzők és nézők Kolozsvárról ,Tordáról ,Enyedről ,Lapádról, Csikszeredából és Régenből jöttek. Akik messzebről érkeztünk, a tornateremben szálltunk meg, és este csak későn, viháncolások és kacagások közt aludt el az ember.

A verseny utáni szüreti bál szuperre sikerült. A jelenlévők száma a 100-150-et kerülgette. A csőszök fürge szemmel nézték azokat a cserkészeket, akik szőlőt probáltak lopni, és az, akit elkaptak, bizony nem olcsón úszta meg. A bál 8-tól egész hajnal 4-ig tartott. Mindenki kitáncolta és kiorditozta magát. Másnap reggel az összes ott lévő cserkész bevonult a 9 órási misére, amin énekeltek. A cserkészek nagy része boldogan és sok élménnyel tért haza az idei csodás Dalos Pacsirtáról .

 

Bács Tímea, 25 Báthory István cscs.

 

A Szabadságban megjelent cikk: Itt

András-bá on október 9th, 2011

Helyszín: Torda

Szervezők: Deáka Anna,  Ádámosy Gábor

András-bá on október 9th, 2011

Szervező: Koloszvár Körzet – Lakatos Alíz